Radny Rady Miejskiej

Temat: Polewa prawdziwie czekoladowa
2 czekolady-1 gorzka i 1 mleczna 1/2 szklanki śmietany 30% słodkiej 3 łyżki masła Czekoladę połamaną na kawałki wsypać do garnka,wlać śmietanę,dodać masło i wszystko mieszając rozpuszczać powoli na małym ogniu. Polewa dobrze zastyga ale jest po zastygnięciu plastyczna-nie łamie się.Bardzo dobra do ozdabiania mazurków.Można nią także przekładać ciasto.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16327



Temat: Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego
Zrobiłam na Wielkanoc. Uzyłam ciasta kruchego z podanego na poczatku watku przepisu, zmienilam tylko polewę na polewę kakową Cinki z żelatyną bo ona jest niezawodna. Mazurek nam bardzo, bardzo smakował , na pewno wejdzie na stałe do repertuaru wielkanocnego. Ponieważ nie jestem specjalistką od ozdabiania mazurków ( to mózj pierwszy w zyciu) pozwoliłam sobie skopiować pomysł Joanny bo Jej maurek mnie zachwycił. Mam nadzieję, że się nie obrazi:) Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=13160


Temat: Mazurek
...w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm. Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami. Mazurek makowy 8 jaj, 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru, 25 dag maku, 1 łyżka miodu naturalnego, 6 dag (2-3łyżki) tartej bułki, 1 cytryna lub sok cytrynowy, olejek migdałowy, 20 dag bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce), tłuszcz i tarta bułka do formy; polewa kakaowa. Mak sparzyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9918